
Care Quality Commission (CQC) Regulation

The Society and College of Radiographers met with the Care Quality 
Commission (CQC) recently to discuss the questions that SoR members have 
raised in the context of whether or not their independent practice should be 
registered with the CQC. As a result, CQC provided the following written 
answers to the frequently asked questions posed by our members.

Question 1: 

If an independent radiographer (any imaging modality) or sonographer works 
for a GP practice on a self-employed contract basis will they be exempt?

Answer 1:

The following is exempt from registration until April 2012:

The provision of all medical services (including medical services provided 
otherwise than under the 2006 Act) by a provider whose sole or main purpose 
is the provision of primary medical services

a) under arrangements made pursuant to the following sections of the 
2006 Act

i. section 3 (Secretary of State’s duty as to provision of certain 
services),

ii. section 83(2)(b) (primary medical services),
iii. section 92 (arrangements by Strategic Health Authorities for the 

provision of primary medical services); or

b) under a contract entered into pursuant to section 84 of that Act (general 
medical services contracts: introductory)

This means that commissioned NHS GP services are exempt from 
registration until April 2012. Any other commissioned primary medical service 
provided under one of the above arrangements/agreements will also be 
exempt until April 2012.

In any case, if the provider of the service (regulated activity) 
is the GP practice then the GP practice will be the provider. 

If the radiographer is a stand alone practice (provider) that the GP is using, 
then the radiographer will be the provider.  

The fact that the radiographer (any imaging modality) or sonographer is self 
employed does not necessarily mean that they have to register; a person can 
be self employed and be working for a provider.



Question 2:
 
If an independent radiographer (any imaging modality) or sonographer works 
for a primary care trust (PCT) on a self-employed contract basis will they be 
exempt?

Answer 2:

Please see the response to Question 1 as this situation is similar and the 
answer is the same.

3)If an independent radiographer (any imaging modality) or sonographer 
works for a GP practice or a PCT as part of a partnership, or as a director or 
franchisee will they be exempt?

Answer 3: 

Again, please read the response to Question 1 as these situations are 
comparable and the response is the same.

SoR advice regarding Questions 1, and 3:

You are advised to check very carefully the arrangements you have in place if 
providing services to or for GPs and GP Practices before making a decision 
as to whether to register with the CQC or not and, if in any doubt, seek further 
clarification directly from the CQC.

Question 4:

Are you able to confirm that if radiographers and sonographers are 
employees of a GP practice or PCT they would not need to register.

Answer 4:
 
Correct. Employees of a GP practice or a PCT do not need to register. This is 
because it will be the GP practice or PCT that are the providers of the service 
(regulated activity). 

Question 5:

How much will registration cost? Is there a sliding scale depending on the size 
of the organisation applying for registration? Will the fee be a one-off or an 
annual fee?

Answer 5:
 
For entrants to regulation by the CQC in October 2010, there is no application 
fee. However, there will be an annual fee. The fee that will be applicable from 



October 2010 to March 2011 has been referred to as an interim fee and the 
consultation that includes interim fees has now closed. 
There will be another Fees Consultation launched after the summer which will 
set out proposed fees that will be applicable from March 2011 onwards. The 
consultation is a public consultation and the details may be found on our web 
site.

SoR comment: We responded to the interim fees consultation and argued that 
it was inequitable to treat large and small providers similarly.

Question 6:

When will the application forms be available?

Answer 6:

They are available now. You will need to contact the CQC and request an 
application form. The relevant link for this is http://www.cqc.org.uk/
contactus.cfm

Question 7:

Are ISA (Independent Safeguarding Authority) / CRB (Criminal Records 
Bureau) checks mandatory before registration can be obtained? Presumably, 
the applicant will have to pay for these themselves?
 
Answer 7:

For applicants registering in October 2010, the CRB must have been applied 
for.  Beyond October2010, an application may only be submitted once the 
CRB check has been obtained. Applicants need to pay for the CRB check 
themselves.

Question 8:

Can any extension to the registration period be allowed? 

Answer 8:
 
No, because the transitional regulations are set in law and provide the time 
frame. CQC is not able to deviate from this. 

Question 9:

How is the CQC assisting the many small companies or individuals with the 
paperwork?

Answer 9:
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We have kept the paper work to a minimum whilst still allowing us to 
discharge our regulatory functions and responsibilities. We have a help line 
and this is being developed further at the moment.

Question 10:

Can the CQC publish a series of FAQs addressing some of the more common 
questions raised by the SoR?

Answer 10:
 
Yes, indeed. We have provided the answers to these questions and will 
provide answers to additional questions if these are provided by the SoR.

We also have an e-learning module on the internet which may be helpful. This 
can be accessed via: 

http://www.martonhouse.net/sites/clientarea/cqc/Reg2A_External/

or 

http://www.cqc.org.uk/guidanceforprofessionals/independenthealthcare/
registration/newregistration/applicationprocess.cfm

We are also happy to produce something for one of the SoR’s newsletters, on 
request.

SoR comment: As a first step, CQC are helping us to put together a statement 
for members on CQC regulation and requirements

Question 11:

How will the CQC improve the quality of the advice it gives to our members?  
There appears to be a general lack of awareness as to the roles of 
radiographers and sonographers and some conflicting advice has been given, 
especially to those working for GP’s.

Answer 11:
  
The CQC feels that FAQs are one way forward. In addition, we are increasing 
training for our own staff and making improvements to our own staff 
information systems. 

Question 12:

Why have physiotherapists undertaking diagnostic ultrasound been given an 
exemption?

Answer 12:
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The Department of Health produced the regulations and exemptions, not the 
CQC. The regulations and the exemptions were agreed by health ministers 
following extensive consultation by the Department of Health.

Question 13:

Some sonographers and radiographers are employed by an NHS Trust but 
also undertake private ultrasound or other scans on a self employed basis 
(i.e. they create an invoice and pay their own tax and NI contributions). Do 
these sonographers / radiographers need to be registered for that work?
 
Answer 13:

Yes they do, if they are the providers of the regulated activity. If an NHS Trust 
is providing its own private service and a sonographer is working as part of 
that private service then they will not be required to register even if as part of 
that service the sonographer creates an invoice. It is the service provider who 
must register, not the staff working for a service provider.

Question 14:

Does a company/sonographer/radiographer have to get CQC registration for 
each site in which they undertake service provision. 

Examples: a contract with a PCT may involve scanning patients out of 5 or 6 
sites, chosen geographically by the PCT to ensure equity of access across 
the patch and provide 'care closer to home'. These sites may or may not be 
registered themselves - will there be different rules for the two instances?  In 
addition, there are sole practitioners who operate outside of GP and other 
recognised/registered providers, in effect, providing private ultrasound 
services from premises they rent or own. In some cases this may even be 
their own home. Some may visit patient’s homes with a mobile unit.

Answer 14:
 
No, registration is at provider level – although CQC will need to know where 
the services are being delivered.

 
Question 15:

If a sonographer/company does not get CQC registration and/or is given 
practising limitations, they could be in breach of current contracts they have 
with their purchaser and there may be severe financial penalties for this. How 
will CQC support those companies/radiographers/sonographers?

Answer 15:
  



We have produced guidance about how to comply with the regulations agreed 
by government. In addition, for those service providers who are already 
providing services and who are required to register for the first time, there are 
transitional regulations that have been agreed by the government. The 
transitional regulations allow CQC to register a service provider with 
‘conditions’ of registration if they are not fully compliant with the regulation but 
where they have a satisfactory action plan in place which addresses the 
shortfalls. See the following:

http://www.cqc.org.uk/guidanceforprofessionals/introductiontoregistration/
howthenewregistrationsystemworks/complyingwithnewregulations.cfm

Question 16:

Once registered, will individuals/companies be able to use the CQC logo, etc 
in their advertising literature or on their websites; i.e. will practitioners / 
companies benefit from registration in some way? 

Answer 16:

Use of the CQC logo is not permitted by service providers. At present, it is not 
anticipated that there will be any changes to our policy regarding use of our 
logo.

Question 17:

How does the CQC intend to ‘police’ service providers and how will they 
ensure that purchasers (Corporate/NHS/Individual members of the public) are 
aware of which companies/practitioners they should and should not use?

Answer 17:

Our website may be checked to find services registered with us. This will 
include information about conditions and also any assessment / inspection 
that we have undertaken.

We are setting up systems to allow collection of data from other sources for 
example, other regulators and some accreditation systems; also from Links, 
Overview and Scrutiny Committees, PCTs, and people who use services. We 
are setting up quality risk profile (QRP) for each provider registered with us. 

There are also certain events that by law must be reported to us; these 
include adverse events resulting in harm, change in services, information 
about the manager and other issues that have been set out in the Regulations 
and agreed by government. 

The following link may be useful:
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http://www.cqc.org.uk/guidanceforprofessionals/independenthealthcare/
registration/newregistration/qualityandriskprofiles.cfm

Question 18:

Some NHS Trusts run separate private ultrasound services for services such 
as self referrals and 3D baby scanning.  These services are often provided 
outside of normal hours, e.g. on Saturdays and Sundays. The sonographers 
are usually (but not always) Trust employees. Does the Trust need to 
separately register for these services?

Answer 18:
 
If the trust is the provider, i.e the legal entity, the sonographers do not need a 
separate registration if the services are being provided by the trust as the 
provider. We would expect such services to be mentioned in the Trust 
Statement of Purpose.

Question 19:

There are a small number of Universities/Colleges/Higher Education 
Institutions that accept referrals on a private or contractural basis as part of 
their teaching programmes, with students being supervised by qualified staff. 
Do these institutions need to register?

Answer 19:

From this limited information, it would seem that the university, college or HE 
institution will need to register if they provide a regulated activity. 

Question 20:

Would the CQC be able to provide a pre- assessment as to whether an 
individual or company needs to apply for registration, perhaps using a short 
form that can be used to send in details of their practice?

Answer 20:

The simple answer is that the provider carrying on the regulated activity is 
required to register.

Our experience shows that other than the simple answer, then each provider 
will need to consider whether they are providing any of the regulated activities 
and make a decision about whether they need to register, taking into account 
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who/what is the legal entity is that is providing the service. 

We have set out guidance that is available on our website that describes the 
type of service provider that is required to register. This is called ‘the scope of 
registration’. The following link may be helpful:

http://www.cqc.org.uk/publications.cfm?fde_id=13185
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